Det grønne fundinglandskab i Danmark

Det grønne fundinglandskab i Danmark bliver beskrevet i ny dansk publikation. Du har dog brug for mere end et overblik for at få din virksomhed finansieret.

Du har først og fremmest brug for:
1.    En strategi. Hvilken eller hvilke typer af kapital har du brug for og hvad skal du kunne for at rejse pengene?
2.    En vurdering. Hvor er dine chancer størst og skal du gå efter det relativt sikre eller den helt store præmie?

Strategi
Det overordnede formål med de offentlige tilskud (soft funding) er at få noget til ske, som ellers ikke ville ske, fordi det er for dyrt og for risikofyldt. Udvikling af ny teknologi kan tage år, og der er ingen garanti for succes. Men soft funding er kun tilskud og kan hverken bruges til markedsmodning eller alle de andre ting, der er brug for i en virksomhed (salg, finans, forretningsudvikling, husleje osv.). Soft funding er derfor ideelt til at støtte den tekniske udvikling, som er nødvendig for den forretningsmæssige rejse. Så du skal have en strategi for, hvordan soft funding støtter din virksomheds vej til succes.

Når vi hos 1st Mile taler finansieringsstrategi med vores kunder, kommer vi omkring de forskellige former for soft funding: investeringer fra business angels og investorer, banker og lån. En god fundingstrategi kan starte med et lille tilskud fra et soft funding program til et indledende projekt, Det frigør en investering fra virksomhedens egne udviklingsmidler (veletablerede selskaber) eller fra investorer (ny virksomhed). Og det giver igen tro på et større innovationsprojekt med offentligt tilskud osv.

Vurdering
Hvilken eller hvilke programmer skal du søge, hvis du skal soft funding vejen? Det kræver nøje overvejelser og en hel del viden at træffe de rette valg. Hvor mange penge har du brug for – og hvor meget kan din case trække? Hvor langt er du i udviklingen – er du på idéstadiet, har du en velfungerende prototype, eller mangler du det sidste skridt mod markedet?
EUDP har en klar og tydelig evalueringsproces og en relativt høj hit rate. Grand Solutions-programmets hit rate varierer meget fra år til år, og deres brug af varierende temaer fra år til år gør, at det er mere risikofyldt at søge der. Til gengæld er det det eneste danske program, hvor man kan få støtte til forskningsaktiviteter. Innobooster er nem at søge og har en god hit rate, men man kan kun søge op til halvanden million. Det europæiske EIC Accelerator er den helt store sværdfisk at kroge, for du kan både søge op til 19 mio. i tilskud og 110 mio. i egenkapitalinvestering på fordelagtige vilkår, men hit raten er meget lav og ansøgningsprocessen tung.

Denne nye publikation giver dig overblikket over de vigtigste af de danske programmer i det grønne fundinglandskab. Men for at få lavet dig en strategi og vurderet, hvad du skal, skal du have fat på en god rådgiver.