Fonden for Retfærdig Omstilling har lavet et opslag om støtte til forskning, udvikling og demonstration, der understøtter videreudviklingen af lokale værdikæder for CO2-fangst, -anvendelse og -lagring (CCUS).
1st Mile har tidligere fået tilsagn til ansøgere, der har søgt Fonden. Vi vurderer, at der netop til dette opslag er en særdeles god chance for at få tilsagn. Årsagerne er, at opslaget er meget specifikt på CCUS, at der er relativt mange penge i puljen, og at den geografiske afgrænsning vil gøre konkurrencen relativt lille. Men programmet er svært at søge og ansøgningen meget atypisk i forhold til andre danske og europæiske programmer.
Danmark står overfor en stor omstillingsproces for at opnå klimaneutralitet i 2045. Anvendelse og videreudvikling af teknologierne, der anvendes til opsamling, anvendelse og lagring af CO2 (CCUS), spiller en central rolle i at indfri ambitionerne for klimaet. Det er nødvendigt at gøre CCUS-teknologierne skalérbare og accelerere udbygningen af CO2-infrastrukturen, hvis CCUS skal bidrage til at indfri de nationale klimamål og afbøde de negative beskæftigelsesmæssige konsekvenser ved den grønne omstilling.
Der er behov for, at økosystemet af SMV’er omkring CCUS-teknologien og CCUS-infrastrukturen udvikles, således danske SMV’er kan levere komponenter til CCUS, og således alle dele af den samlede værdikæde kommer på plads. Derudover accelereres kravene til at få opdateret arbejdsstyrkens kompetencer i takt med, at der investeres i nye grønne teknologier. Kompetencerettede tiltag er således nødvendige, dels for at sikre de nødvendige kompetencer til at kunne betjene de nye grønne løsninger, og dels for at sikre at personer, der i dag arbejder i CO2– og energitunge industrier, får de nødvendige kompetencer til at kunne overgå til de nye industrier, så de ikke falder ud af arbejdsmarkedet.
Målgruppe
Projekter under indsatsen kan søges af både små, mellemstore og store virksomheder, gerne i samarbejde med GTS’er, viden- og uddannelsesinstitutioner, klynger og organisationer med viden om udvikling på området.
Aktiviteter skal gennemføres i Nordjylland og/eller Sydjylland, men projektdeltagerne kan godt have adresse andre steder.
Hvor meget kan man søge?
Der skal minimum søges om 5 mio. kr. 1st Mile anbefaler, at man søger betragteligt større projekter fordi arbejdet med ansøgningen er omtrent det samme for en lille og for en stor ansøgning. Sidst vi sikrede tilsagn til et projekt hos Fonden for Retfærdig Omstilling var tilsagnsbeløbet 33,5 mio. kr.
Hvor meget kan man få i støtte?
Den samlede støtteprocent kan maksimalt udgøre 80 pct. Støtteprocenten for indsatsen i det enkelte projekt afhænger af den valgte statsstøtteløsning, da flere bestemmelser i den generelle gruppefritagelsesforordning, jf. afsnittet nedenfor om statsstøtte, begrænser, hvor meget støtte den enkelte virksomhed kan modtage i støtte i forhold til de samlede støtteberettigede udgifter for den konkrete aktivitet (støtteintensitet).
Netop beregningen af støtten – og de forudgående vurderinger af arten af hver projektaktivitet og -udgift – gør programmet svært at søge, hvis man ikke har erfaringen med det. I praksis lander støtteprocenten på ca. 50%, selv om programmet reklamerer med op til 80%. Årsagerne er, at udvikling og demonstration (betegnet eksperimentel udvikling) kan give en markant lavere støtte end forskningsaktiviteter (industriel forskning), og at store virksomheder får lavere støtteprocent end små.
Hvad er evalueringskriterierne?
Der er tre hovedkriterier:
A. Formål og effekt (op til 50 point)
B. Gennemførlighed (op til 30 point)
C. Forenkling, organisering og partnerskab (op til 20 point)
For at komme i betragtning til et tilsagn om tilskud skal en projektansøgning opnå minimum 65 point, mindst 50 pct. af det maksimale antal point på hvert kriterium og der skal opnås en score over nul på alle underkriterier.
1st Mile har tidligere ansøgt dette program for ansøgere og fået tilsagn fra det.
Se opslaget her.