Søren Houmøller i Børsen: Grønne besparelser koster kassen i længden

Hvor det tager 10 år, at opbygge et forskningsmiljø i verdensklasse, tager det kun et enkelt år at miste det igen.

1st Mile CEO, Søren Houmøller, skriver om regeringens grønne besparelser i Børsen, og udtaler blandt andet:

- Beskæringen vil pille dyrt opbyggede styrkepostitioner fra hinanden, og det vil tage mange år og mange gange besparelserne, at komme tilbage.

Her er debatindlægget i fuld længde. Du kan også læse og deltage i dabatten på Børsens hjemmeside (login kræves)

Grønt hysteri ? Nej
Af Søren Houmøller Adm. direktør, 1st Mile Civilingeniør, Executive MBA

Anders Krab-Johansen går i sin egen fælde i fredags i avisens leder, hvor han skriver, at man bliver hensat til 1970’erne niveau i debatten om reduktion af EUDP-programmet, som bl.a. Connie Hedegaard kritiserer. Han mener det er ude af proportioner at kalde reduktionen knald eller fald for Danmark som grøn frontløber.

Jeg har i 20 år arbejdet i det økosystem af store og små virksomheder, universiteter og investorer, der er kernen i Danmarks succes som grøn frontløber. Jeg rådgav EUDP, da de kommercielle krav til projekterne skulle defineres og har evalueret godt 100 ansøgninger til programmet.

Reduktionen fra 380 til 180 mio. kr. har langt voldsommere effekter end beløbet giver indtryk af. Hver krone EUDP investerer følges af en krone fra deltagerne i projektet, som kun kommer gennem nåleøjet, hvis partnerskabet har de nødvendige kompetencer, teknologien er unik og de kommercielle perspektiver vidtrækkende.

Alle projekter evalueres af en ekstern, kommerciel tung bestyrelse, der kun giver tilsagn, hvis de vurderer, at projektet ellers ikke vil blive gennemført fordi risiko og investering er for stor for virksomhederne.

Vi taber vores styrkepositioner
EUDP har derfor en stor del af æren for, at vi har de styrkepositioner vi har. Men hvor det tager 10 år at opbygge et vidensmiljø i verdensklase tager det kun et enkelt år at miste det igen.

Beskæringen vil pille dyrt opbyggede styrkepositioner fra hinanden og det vil tage mange år og mange gange besparelserne at komme tilbage.

Ikke mindst kommer beskæringen til at koste vækst, eksport og omsætning for danske virksomheder. En ny undersøgelse viser, at 292 mio. kr. fra EUDP har givet virksomhederne trekvart milliard i ny omsætning, heraf den halve milliard som eksport, samt skabt 382 nye jobs. I 1970’erne gav man penge væk til spændende ideer. Det billede hænger desværre ofte stadig fast hos politikere og meningsdannere.

I dag investerer EUDP i business cases med store perspektiver, men også stor risiko. Det er der ikke noget grønt hysteri i.