Forskning i energi-teknologi hårdt ramt af besparelser

Det kniber mere og mere med at få avanceret dansk viden om energi-teknologi omsat til virksomhedsvækst. To af de institutioner, hvor der kan hentes penge til at smøre processen, er hårdt ramt besparelser.

Det siger administrerende direktør Søren Houmøller fra 1st Mile til erhversportallen Idag.dk.

Kraftigt beskåret

Innovationsfonden blev i 2014 blev skabt ved at sammenlægge Højteknologifonden, De strategiske Forskningsråd og Rådet for Innovation og Teknologi til en fælles fond. Siden da er bevillingerne reduceret fra i alt 2,1 milliard kr. i 2014 til henholdsvis 1,6 mia. kr. i 2015 og til yderligere 1,2 mia. kr. i år. 

Det betyder, at energiteknologiske virksomheder nu kun kan søge om økonomisk støtte til forsknings- og udviklingsprojekter en gang om året. 

Samtidig er det særlige Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) barberet ned, så det blev halveret til 180 mio. kr. i 2016 og i Finansloven for 2017 er det yderligere skåret ned til 62 mio. kr. 

Det på trods af at en rapport fra i fjor viste, at EUDP-ordningens projekter har store væksteffekter på de deltagende virksomheder. Rapporten skrev blandt andet, at støtte på 210 millioner kroner til 33 projekter havde medført en øget omsætning på 574 millioner kroner, hvoraf 410 millioner er eksport.

Direktør for Dansk Energi, Lars Aagaard, er heller ikke imponeret, og udtaler i samme artikel:

- Energiindustrien er en af Danmarks erhvervsstyrker. Vi præsterer en eksport på 70 mia. kr. For at holde niveauet i årene frem kræver det investeringer i forskning og udvikling. Når regeringen siger, at vi skal være en eksportsupermagt på energiområdet, så nytter det ikke at skære mere i energiforskningen, siger han.

Læs hele artiklen fra Idag.dk her